Akik a hangjukat adták a Tóra felolvasásához (hallgaTóra)

Van, hogy nincs időm elolvasni a hetiszakaszt. Ilyenkor angolul meg tudom hallgatni a Chabad.org-on. Talán másnak is jó lenne? Magyarul? Igen, legyen magyar nyelven is hangosan felolvasva! Így indult. Egy gépi hang volt az első. Aztán mások is bekapcsolódtak (mindenkinek köszönöm!) és lett valódi, emberi hangon audio felvétel. Szándékom szerint valamennyi hetiszakasz elkészül majd folyamatosan, sőt, egyéb szövegek is… Talán jól jön ez akadálymentesítésként gyöngénlátóknak is… Van javaslatod, ötleted, kérdésed, esetleg te is szívesen olvasnál fel? Küldj üzenetet!

Kaptam egy üzenetet (Luca írta), amiből idézek “Igyekszem gyógyulni, már nagyon hiányzik a közösség! És ezúton is köszönöm a sok munkát amit a tfilin blogba fektetsz, amikor a betegség elején még a szememet is alig bírtam nyitva tartani, sokat jelentett, hogy legalább meghallgatni tudtam a hetiszakaszt!” – Gyors és teljes gyógyulást kívánok neked, Luca! Örülök, hogy a hanganyag hasznos! És köszönet az üzenetért – mindannyiunk nevében, akik részt vettünk a felolvasásokban. (2022. szeptember 16. * 5782 elul 20.)

a hallgaTora.hu zenei logója (Domján Gábor)

Cikk a zsido.com -on ITT OLVASHATÓ.

A már kész hangfelvételeket felteszem a YouTube-ra is.

Itt vannak, akik felolvastak egy-egy hetiszakaszt. A képre kattintva eljutsz az adott parsa oldalára, ahol meg tudod hallgatni magyarul (és héberül), sőt, el is tudod olvasni… Köszönet azoknak, akik közreműködtek és neked, aki olvasod, hallgatod.

A teljes Tóra meghallgatható 2021 november 3. estétől, ami Saul jorcájtja (halálozás dátuma: Chesván 28., 5781)

Most tehát írjátok föl magatoknak ezt az éneket és tanítsd meg arra Izráel fiait, tedd a szájukba , hogy legyen ez az ének számomra tanú Izráel fiai ellen.” (5 Mózes 31,19) Mi most 54-en “elénekeltük” a Tóránkat, ezzel —gondolom — eleget tettünk a 613. micvának.

A bal felső dobozban meg tudod változtatni a sorrendet, a jobb felső dobozzal pedig tudsz a tablóban keresni…

Akik felovasták Mózes 5 könyvének egy-egy hetiszakaszát

keresés

A tabló színes

A tabló színes.

Vannak fiatalok (10 évestől) és idősebbek (83 éves az eddigi korelnök), férfiak és nők, zsidók és nem zsidók egyaránt, vannak bátrak és félénkek…

Vannak profi előadók és vannak nehezen beszélők.
Vannak olyanok, akik életükben első alkalommal szólaltak meg mikrofon előtt és olyanok, akik rendszeresen szerepelnek. Vannak, akik olvasási gondokkal küzdenek.

Voltak, akikkel több órán keresztül együtt olvastuk fel a hetiszakaszt, minden mondatot többszőr, együtt átvéve. Nagyon nagy örömmel hallgatom, hogy igenis fel tudnak olvasni és meg tudnak jelenni a nyilvánosság előtt.
Van, aki újabb felvételt szeretne készíteni, mert jobbat szeretne “kihozni magából”. Vannak, akik azóta az élet más területén is “bátrabbak” lettek, máshol is meg mernek és tudnak szólalni.

Szeretném, hogy mások is merjenek olvasni. Szeretném, hogy az egyszerű, hétköznapi emberek is részt tudjanak venni a programban. Akkor is, ha ugat a kutya közben, ha elmegy a villamos az ablak alatt, ha felsír a gyerek. Akkor is, ha nehezen megy, ha ismételni kell szavakat, mondatokat.

Szeretném, hogy aki hallgatja a felolvasott hetiszakaszokat, úgy érezze, rendben van az, ahogy olvasni tud. Talán bátorságot merít és felolvas, el mer jönni virtuálisan az online térbe – sőt! -, személyesen is a zsinagógába.

Van anyag, amit készen kapok, csak fel kell tennem.
Más anyagokkal órákat töltök – a felvétel alatt és az utómunkálatokkal.

A YouTube-ra is felteszem ezeket a felvételeket, van, aki ott találja meg.

Mindenkit, aki örömmel olvasna és szeretne ezzel adni másoknak, szeretettel fogadok.

הֲל֚וֹא צִוִּיתִ֙יךָ֙ חֲזַ֣ק וֶאֱמָ֔ץ אַֽל־תַּעֲרֹ֖ץ וְאַל־תֵּחָ֑ת כִּ֚י עִמְּךָ֙ יְהֹוָ֣ה אֱלֹהֶ֔יךָ בְּכֹ֖ל אֲשֶׁ֥ר תֵּלֵֽךְ
Nemde megparancsoltam neked:
légy erős és bátor, ne ijedj meg és ne rettegj;
mert veled van az Örökkévaló a te Istened, bármerre jársz. 

Józsua könyve, 1:9

Kik hallgatják és hogyan? Vannak, akik letöltik és autóban, vezetés közben, vonaton, buszon vagy babafürdetés, főzés közben hallgatják. Vannak, akik kis részeket hallgatnak meg, mások egymás után több felolvasást is végighallgatnak. Van, aki egy-egy hetiszakaszt többször is végigvesz. Van, akinek az unokája tölti le, mert csak ő ért a számítógéphez. Olyanok is vannak, akik még soha nem olvastak Tórát és így, felolvasva, eljut hozzájuk is. És van, aki a hallgatás után elkezdi olvasni, sőt, felolvasni a Tóra egyes részeit.

És legyenek ezek az igék, amelyeket neked ma parancsolok, a szíveden;
és jól tanítsd meg ezekre gyermekeidet
és beszélj róluk, midőn ülsz házadban és midőn jársz az úton,
midőn lefekszel és midőn fölkelsz.

5Mózes 6:6-7

A tabló színes.
Személyiség-fejlesztő, közösség-építő és micva – remélem.

És Te? Érdekel, hogy Te hogyan kerültél erre az oldalra, milyen élmény neked itt? Örülök, ha megírod

Köszönöm Nektek, akik adjátok a hangotokat és Nektek, akik hallgatjátok. Mindannyian tanulunk – magamat is beleértve.

Haim (Tamás)

A hetiszakaszok listája (tórai sorrendben)

Mózes első könyve, BERESIT

Mózes második könyve, SMOT

Mózes harmadik könyve, VÁJIKRÁ

Mózes negyedik könyve, NUMERI

Mózes ötödik könyve, Deuteronomium

Egyéb felolvasások