Akik a hangjukat adták a Tóra felolvasásához

Van, hogy nincs időm elolvasni a hetiszakaszt. Ilyenkor angolul meg tudom hallgatni a Chabad.org-on. Talán másnak is jó lenne? Magyarul? Igen, legyen magyar nyelven is hangosan felolvasva! Így indult. Egy gépi hang volt az első. Aztán mások is bekapcsolódtak (mindenkinek köszönöm!) és lett valódi, emberi hangon audio felvétel. Szándékom szerint valamennyi hetiszakasz elkészül majd folyamatosan, sőt, egyéb szövegek is… Talán jól jön ez akadálymentesítésként gyöngénlátóknak is… Van javaslatod, ötleted, kérdésed, esetleg te is szívesen olvasnál fel? Küldj üzenetet!

A már kész hangfelvételeket felteszem a YouTube-ra is.

Itt vannak, akik már felolvastak egy-egy hetiszakaszt. A képre kattintva eljutsz az adott parsa oldalára, ahol meg tudod hallgatni magyarul (és héberül), sőt, el is tudod olvasni… Köszönet azoknak, akik már közreműködtek és neked, aki olvasod, hallgatod. Talán kedved támad NEKED is felvenni egyet… ?

Hetiszakasz, ami még “keresi” a magyar hangját
(már csak 0 van):(frissítve: 2021. október 5.)

A bal felső dobozban meg tudod változtatni a sorrendet, a jobb felső dobozzal pedig tudsz a tablóban keresni…

Akik felovasták már Mózes 5 könyvének egy-egy hetiszakaszát

keresés

A tabló színes

A tabló színes.

Vannak fiatalok (10 évestől) és idősebbek (83 éves az eddigi korelnök), férfiak és nők, zsidók és nem zsidók egyaránt, vannak bátrak és félénkek…

Vannak profi előadók és vannak nehezen beszélők.
Vannak olyanok, akik életükben első alkalommal szólaltak meg mikrofon előtt és olyanok, akik rendszeresen szerepelnek. Vannak, akik olvasási gondokkal küzdenek.

Voltak, akikkel több órán keresztül együtt olvastuk fel a hetiszakaszt, minden mondatot többszőr, együtt átvéve. Nagyon nagy örömmel hallgatom, hogy igenis fel tudnak olvasni és meg tudnak jelenni a nyilvánosság előtt.
Van, aki újabb felvételt szeretne készíteni, mert jobbat szeretne “kihozni magából”. Vannak, akik azóta az élet más területén is “bátrabbak” lettek, máshol is meg mernek és tudnak szólalni.

Szeretném, hogy mások is merjenek olvasni. Szeretném, hogy az egyszerű, hétköznapi emberek is részt tudjanak venni a programban. Akkor is, ha ugat a kutya közben, ha elmegy a villamos az ablak alatt, ha felsír a gyerek. Akkor is, ha nehezen megy, ha ismételni kell szavakat, mondatokat.

Szeretném, hogy aki hallgatja a felolvasott hetiszakaszokat, úgy érezze, rendben van az, ahogy olvasni tud. Talán bátorságot merít és felolvas, el mer jönni virtuálisan az online térbe – sőt! -, személyesen is a zsinagógába.

Van anyag, amit készen kapok, csak fel kell tennem.
Más anyagokkal órákat töltök – a felvétel alatt és az utómunkálatokkal.

Mindenkit, aki örömmel olvasna és szeretne ezzel adni másoknak, szeretettel fogadok.

הֲל֚וֹא צִוִּיתִ֙יךָ֙ חֲזַ֣ק וֶאֱמָ֔ץ אַֽל־תַּעֲרֹ֖ץ וְאַל־תֵּחָ֑ת כִּ֚י עִמְּךָ֙ יְהֹוָ֣ה אֱלֹהֶ֔יךָ בְּכֹ֖ל אֲשֶׁ֥ר תֵּלֵֽךְ
Nemde megparancsoltam neked:
légy erős és bátor, ne ijedj meg és ne rettegj;
mert veled van az Örökkévaló a te Istened, bármerre jársz. 

Józsua könyve, 1:9

Kik hallgatják és hogyan? Vannak, akik letöltik és autóban, vezetés közben, vonaton, buszon vagy babafürdetés, főzés közben hallgatják. Vannak, akik kis részeket hallgatnak meg, mások egymás után több felolvasást is végighallgatnak. Van, aki egy-egy hetiszakaszt többször is végigvesz. Van, akinek az unokája tölti le, mert csak ő ért a számítógéphez. Olyanok is vannak, akik még soha nem olvastak Tórát és így, felolvasva, eljut hozzájuk is. És van, aki a hallgatás után elkezdi olvasni, sőt, felolvasni a Tóra egyes részeit.

És legyenek ezek az igék, amelyeket neked ma parancsolok, a szíveden;
és jól tanítsd meg ezekre gyermekeidet
és beszélj róluk, midőn ülsz házadban és midőn jársz az úton,
midőn lefekszel és midőn fölkelsz.

5Mózes 6:6-7

A tabló színes.
Személyiség-fejlesztő, közösség-építő és micva – remélem.

És Te? Érdekel, hogy Te hogyan kerültél erre az oldalra, milyen élmény neked itt? Örülök, ha megírod

Köszönöm Nektek, akik adjátok a hangotokat és Nektek, akik hallgatjátok. Mindannyian tanulunk – magamat is beleértve.

Haim (Tamás)

A már meghallgatható hetiszakaszok listája (tórai sorrendben)

Egyéb felolvasások