mai-Mai: Maimonidész naponta magyarul, 2020-07-10 - 2023-04-20, Rambam, Misné Tóra

Maimonidész Misné Torá törvénykönyve – egy nap, egy fejezet

mai Mai – Maimonidész minden nap

Általános tudnivalók a programról ↕️ (kattints!)

A Chábád és az EMIH rabbijainak és közösségi vezetőinek kezdeményezésére, először magyarul napi Maimonidész tanulás kezdődik.
Mose ben Maimon rabbi (1138–1204), Maimonidész, akit nevének kezdőbetűi után Rámbám-nak is hívunk, egyik legkiemelkedőbb munkája a Misné Torá („a Tóra tanulása” avagy „a Tóra ismétlése”) című monumentális, 14 kötetes mű. Ez a könyv az egyetlen olyan munka, mely összefoglalja és témakörök szerint rendszerezi a zsidó élet összes törvényét, azokat a parancsolatokat is figyelembe véve, melyek a jeruzsálemi Szentélyhez kapcsolódnak, ennek megfelelően majd csak a messiási időkben lesznek ismét hatályosak.
A lubavicsi Rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi 1984-ben egy olyan kampányt indított, mely mindenkit arra buzdít, hogy napi szinten tanulmányozza a Maimonidész ezen munkáját annál is inkább, mivel a Misné Torá tanulmányozásával lehetőség nyílik az egész Tóra (írott és szóbeli) lényegének alapos és gyakorlati megismerésére.
A Rebbe három lehetséges módot is megnevezett a Misné Torá tanulmányozására, ezek közül az egyik, melynek keretében napi egy fejezetet tanulunk, így három év alatt befejezhető az ezer fejezetből álló teljes anyag.
A Maimonidész Misné Torá törvénykönyve – egy nap, egy fejezet projektben különböző előadók ismertetik az adott fejezetet magyar nyelven mindenki számára könnyedén elérhető podcast formájában, mely megtalálható lesz az összes fontos csatornán, így az Apple, a Google, a Spotify és a Youtube kínálatában.

Egy előadás minden nap kb. 15-30 perces, az előadók közt megtalálható:

  • Oberlander Báruch, a Budapesti Ortodox Rabbinátus elnöke, a Vasvári Pál utcai zsinagóga rabbija;
  • Davidovics Jiszráél, az izraeli Petách Tikvá egyik zsinagógájának rabbija;
  • Faith Asher, a Budavári zsinagóga rabbija,
  • Megyeri Jonatán, az EMIH előadója
  • Nógrádi Bálint, az EMIH előadója
  • Szabó György Menachem, az EMIH előadója és
  • Kovács Jichák, az EMIH rabbinövendéke.

Ha az ember spirituális kikapcsolódásra vágyik vagy csak ül az autóban, sportol, esetleg házimunkát végez, aligha találhatunk tartalmasabb időtöltést a “Maimonidész Misné Torá törvénykönyve – egy nap, egy fejezet” meghallgatásánál, teljesítve a Tóratanulás napi gyakorlatának fontos micváját, mely segítséget nyújt a mindennapi vallásjogi kérdésekben való eligazodásban is.

Egyesülj világszerte ezrekkel, és csatlakozz a napi Rámbám-tanuló programhoz – napi kb. húsz perc ráfordítással, 3 év alatt megtanulod az egyetlen olyan könyvet, ami a zsidó vallás valamennyi törvényét tartalmazza!

További információ: rambam@zsido.com

Kezdés: 2020. július 19., vasárnap
Befejezés: 2023. április 20., csütörtökön


Hanganyagok, podcast ↕ (kattints!)

A napi előadások podcast formában is elérhetőek. Ha csak hallgatni szeretnéd az előadásokat (azaz nem nézed), akkor a simplecast oldalán megtalálod az összes eddig megjelent anyagot. Nagy előny, hogy ha a mobilod képernyőjét kikapcsolod, az adás folytatódik, nem áll le.

YouTube videók