A kóser étel is finom, változatos, gazdag. Itt egy kis – folyamatosan bővülő – csokor a zsidó konyha remekeiből. Eddigi szakácsaink: Batsheva rebecen és Nógrádi Chana. Te is szívesen megosztod másokkal finom kóser ételeid titkát? Küldd el és fel fogom tenni (bli neder).
Ezek az ételek vannak már itt (időrendi sorrendben):
- Padlizsánkrém
- Chala, kalács
- Pészach-kugli, krumplis-golyó
- Édes-borsos Jéruzsálemi tészta-kugli, lepény
- Kakaós kalács
- Csokis süti
- Humusz
- Sajtos süti és gondolatok a Tóra-adás kapcsán
- Mézes keksz
Nógrádi Chana kóser receptjei
Mézes keksz
Batsheva rebecen konyhája – videók
Sajtos süti és gondolatok a Tóra-adás kapcsán
Humusz
Csokis süti
Kakaós kalács
Tészta
10 bögre liszt
85 gr friss élesztő
1 bögre cukor
1 bögre meleg víz
1 bögre narancslé
1 teáskanál só
2 evőkanál vaníliás cukor vagy 2 teáskanál vanília kivonat
1,5 bögre olaj
2 tojás
4 tojássárgája
Töltelék
3 bögre kakaó
3 bögre cukor
3 bögre porcukor
1 bögre olaj
1,5 bögre forró víz
Bevonat
1/2 (4 evőkanál) margarin (használt olaj)
3/4 bögre liszt
1/3 bögre cukor
1 tojás felverve
A tészta elkészítéséhez oldjuk fel az élesztőt és az 1/3 bögre cukrot meleg vízben, és hagyjuk állni, amíg felfut. Tedd a lisztet, a 2/3 bögre cukrot, narancslevet, sót, vaníliás cukrot, olajat, tojást és tojássárgáját a mixerbe. Add hozzá a felfutott élesztőt és keverd addig, amíg sima tészta lesz. Fedd le az edényt, és hagyd 1 órán keresztül emelkedni. Eközben a töltelék elkészítéséhez tedd a kakaót, a cukrokat és az olajat egy nagy keverőedénybe, és keverd össze. Add hozzá forrásban lévő vizet és keverd addig, amíg a töltelék sima, kenhető állagú lesz. Az öntet előkészítéséhez tedd a margarint, a lisztet és a cukrot egy keverőedénybe, és keverd addig, amíg morzsák nem alakulnak ki. Melegítsd elő a sütőt 175°C -ra. Oszd a tésztát 5 részre. Az egyes tésztákat egy 10″x24″ -es téglalapba gördítse le. A tölteléket egyenletesen oszlasd a felületre, majd tekerd fel a zselés tekercs stílusúra. Helyezd a tekercset egy előkészített kenyér tepsibe. Ismételd meg a maradék tésztadarabokkal. Az egyes sütemények tetejét kend meg a felvert tojással, majd szórd meg streuselnel (lehet, hogy van néhány extra streusel). Süssük 175 °C-on 1 órán át, amíg a teteje aranysárga lesz.
Tippek: Ha szereted a kokosh-ot egy nehéz töltelékkel, akkor a tökéletes mennyiségű lesz; Ha inkább könnyebb töltést szeretnél, oszd kétfelé, az egyik felét most és a második felét fagyaszd le. A töltelék könnyebb kezelhetősége érdekében öntsük egy élelmiszer-tároló tasakba, vágjunk be egy lyukat az egyik sarokban, és töltsük a tölteléket a tésztára.
Édes-borsos Jéruzsálemi tészta-kugli, lepény
Pészach-kugli, krumplis-golyó
Chala, kalács
Ha teljes kiőrlésű lisztet akarsz használni, lehet 1 kg helyettesíteni vele és ráodni még egy tojást.
1 thought on “Zsidó konyha”
Comments are closed.