Zeév: Mi van a Tfilinben?

Dróse: A Tfilin készítés és viselés törvényei (2021-08-13)

Smá Izrael haSem elohénu haSem ehod

Hagy kezdjem a gondolataimat ezzel a mondattal, aminek folytatása a Tfilin viselésének parancsolatát vezeti be. Talán kicsit érdekes téma választás, hogy eme jelkép készítéséről szeretnék beszélni pár szót. Főleg mivel a héten kaptam meg a sajátomat. Teljesen meghatódottan vettem át tegnap délután Báruchtól aki saját kezűleg kötötte át nekem a csomókat, hogy tudjam használni balkezesként. Külön köszönöm neki is és ez is számomra sokat ad az értékéhez és a szentségéhez. Most már tényleg átestem a Bár mitcván. Már egyedül rakom a Tfilint (ha bár még csak 2. alkalom volt ma reggel).

A tfilin 2 részből áll, a tfilin sel ros (fejre való tfilin) és tfilin sel jád (kézre való tfilin). A fejre valót a szemek között középen, a haj tő vonalához kell helyezni, míg a kézre való tfilint az ügyetlenebbik kéz bicepszére 2 újjal a könyök fölé kell rögzíteni a szíjával (röcuot). Magának a tfilin dobozának 3 része van:

Köcicá maga a Tóra-idézeteket tartalmazó rekeszek.

Titurá: a Tfilin alapja, amin a köcicá van

Mábártá: a Tfilin hátsó része, amin a szíjakat átbújtatjuk

Mind a 2 Tfilin félbe a Tóra 4 idézetét helyezzük, csak míg a fejre valóban 4, addig a kézre valóban csak 1 rekeszbe kerülnek a tekercsek, melyek a következők:

Kádés li… Szentelj nekem… 2Mózes 13:1-10ig

Vöhájá ki jöviáhá… Mikor majd bemész… 2Mózes 13:11-16

Smá Izrael… 5Mózes 6:4-9

Vöhájá im sámoá… Ha pedig jól figyeltek rendeleteimre… 5Mózes 11:13-22

A fentebbi 4 fejezet mindegyike fontos és kötelező része a Tfilinnek, de nem mindegy az sem, hogy milyen módon írják meg. uhtáv tám, vagyis tökéletesen írni. Tökéletesen kell írni a tekercseket, amelyekben a betűk nem érhetnek össze és tökéletesen kell megformázni őket.

Az idézeteket bőrre kell írni, míg a fejre valónál 4 külön (bár egyes bölcsek azt mondják, hogy 1-re is lehet írni) és kívülről jól láthatóan elválasztott rekeszekbe kell helyezni, addig a kézre valónál 1 bőrre kell írni a 4 idézetet (ha valamiért 4 bőrre lett volna írva a kézre való tfilinnél, akkor is valahogy egymáshoz kell rögzíteni a pergameneket). Ha valakinek 2 fejre való tfilinje van, akkor rá rak valami bőrt az egyikre és az felrakható a kézre is, de ahogy a fejre valónál látszódnia kell a 4 rekesznek, úgy a kézre valónál láthatónak kell lennie annak, hogy 1 jelkép, vagyis egy rekeszű. Bár az iménti kijelentésemmel Ráv Hánánjá nem ért egyet, mivel a magasabb szentségűt (fejre való tfilin) nem szabad alacsonyabb szentségűnek használni (kézre való), míg fordítva akár szabad, vagyis a kézre valót fejre valónak.

Zeév saját Tfilinnel a Vasváriban (2021. augusztus 15., vasárnap)

Köszönöm a figyelmet és remélem azért egy-két új dolgot is írtam a férfiak egyik mindennapi micvájáról.