Weisz-Regina-Virág, Pszichodramatikus csoport, Vasvári zsinagóga renoválása alatt

Első önismereti (pszichodramatikus) csoport után, Virág beszámolója

Nagyítás:
kattints a képre

Lezajlott (2022. február 26.) az első önismereti (pszichodramatikus módszerekkel ékesített) csoport, workshop a Vasvári zsinagógában. Szombaton este, a Sábát kimenetele után kb egy órával kezdtünk.

Köszönet mindenkinek, aki részt vett a szervezésben és azoknak, akik lehetővé tették az eseményt.

És külön tisztelet és hála azoknak, akik “fejest ugrottak” az ismeretlenbe és eljöttek.

Itt olvasható Jób könyve Dr. Bernstein Béla fordításában. (A csoporton szerepelt ez a történet.)

A csoportról írt a zsido.com is.

A következő alkalom (egy önálló, ettől független találkozás) március 20-án lesz 17-20 óráig. Részletek hamarosan…

Virág, a csoport egyik tagja írt az élményeiről.

Weisz Regina Virág

Köves Slomó által kiküldött programajánlóból tudtam meg a Haim Tamás féle pszichodráma lelkigyakorlati lehetőséget. 
Először nem gondoltam, hogy ez nekem is szól. Egészséges, normális ember vagyok. Tovább lapoztam. Aztán valamiért mégis újra és újra megnyittatta velem valami az üzenetet. Végül megkerestem Tamást, a szervezőt és meggyőződtem róla, mindenféle rábeszélés nélkül, hogy ez a program nekem is szól. 
Mindenki szkeptikus, mikor a pszicho szót meghallja. A hideg futkos a hátamon tőle. 
Alvászavar, életvezetési problémák, családi vészhelyzetek, válság, étkezési zavarok, önismeret, kényszeres viselkedés, pszichoszomatikus betegségek, szülés utáni lelki gondok, pánik, szülő-gyerek kapcsolat, veszteségek…. sorohatnám. Ebből legalább három minden embernek megvan. Mikor ezeket számba vettem, úgy döntöttem jelentkezek. Ettől még csak nem vagyok mentálisan sérült? 
Önmagunk jobb megismerését célzó foglalkozás csoportosan. Így képzeltem el tórai köntösbe csavarva, áhítattal fűszerezve egy magasztos környezetben. Kinek, kiknek a történetét fogjuk használni? Erről is sokat járt az agyam. Minden fent felsorolt panaszhoz, tünethez kikerestem egy tórai történetet, hiszen a Tóra rólunk szól. Emberi dolgainkat, botlásainkat, gyöngeségeinket köti csokorba és egykor élt, nevén nevezett emberek tanúságtörténetein keresztül láthatjuk saját hibáinkat, gyarlóságunkat. Ugyanakkor megtanuljuk a szuperőnket is használni, kiegyenesedve, méltósággal viselni a Mindenható által ránk mért sorsot. 
Nyik-nyek, nyik-nyek nyílt a kovácsoltvas a legkisebb nyomásra. Dávid csillaga egyértelművé teszi, jó helyen vagyok. Eddig még sosem jártam itt. Az udvar poros, építkezési terület, ahová érkeztem. Kedves, mosolygós férfi fogad. Bemutatkozik. Tényleg, a hangját már ismerem. Tamás. Meleg szeretettel beszél, mellette egy nő, nagyon szép színei vannak. Ilyen lehetett a Hófehérke. Tényleg kell ez a pszicho izé. Micsoda gondolatok. Felmentünk a lépcsőn, be egy kis szobába. Ahol kinyílt a tér. Egy alakuló zsinagóga képe bontakozott ki az állványok között. Micsoda színek! Elegancia! Közben érkeztek az emberek, próbáltam beszélgetni, de a hely szelleme győzött. Inkább az építészeti csodát figyeltem, igyekeztem a lehető legtöbbet megnézni, befogni, megjegyezni a színek, a motívumok szédítő gazdagságát. Ez volt az első benyomás, amit a szememmel érzékeltem.  Aztán jött az, amit csak a bőrünkön érzünk. Egy olyan borzongás, amitől biztonságban vagyunk. Jó helyen vagyunk. Nem is akarunk arrébb menni. Csak állni és fürödni abban, amit megnevezni is körülményes. 
Az emberek körülöttem gyűlnek, már tízen vannak, túl sok az inger, gyors a tempó. Esznek, isznak, csevegnek. Nézem őket is. 
Tamás egy idő után átveszi a vezetést, bemutat mindenkit mindenkinek, bemutatja a Játékmester a segítőjét, Ágit. Ági szelíd, kedves. Még egy biztonsági tényező. 
Három embert megszólított a jelenlevők közül és a legsérülékenyebb pontjukat kibontotta. A veszteséget választotta, mint téma. Vesztesége mindenkinek van, mint kiderült. Sétáltunk, kettesével csoportosultunk, hallgattuk egymást. Itt fontosabb hallgatni a másikat, mint beszélni. Szerepeket cseréltünk. 10 annyira különböző ember jött itt össze, ha akartuk volna sem tudtuk volna jobban összeválogatni. Így van: főrendező a Mindenható. 
Jób története köré sorolódtak az emberi gyengeségek. A fő vezérfonal a veszteség maradt. Jób történetét mindenki ismeri. A kiosztott szerepek szerint főszerepben Jób, nem kevésbé fő szerepben a hírhozó, a sátáni erő és az isteni szeretet küzdöttek ezen a maroknyi rögtönzött színpadon. A sikeres, tehetős Jób, aki egy fantasztikus gazdagságban, magas életminőségben élt hogyan vált földönfutóvá, micsoda veszteségek érték, mert próbatétel alá került. Megtalálja-e a kiutat? Az életminőség, a veszteség, a szociális, társadalmi kapcsolataink mind-mind hangot kaptak Jób alakján keresztül. Anélkül, hogy felfedtük volna a saját veszteségeinket, gyarlóságainkat, megéltük a szorongást és a feloldozást. 
Megtanultuk ennek a gyakorlatnak köszönhetően új perspektívába helyezni a gondjainkat. A lelki eredetű problémáink feldolgozása igenis lehetséges. Rengeteg idő, türelem és más emberek támogatása szükséges. De egy valami soha sem hiányozhat: az i’teni szeretet. 
Olyan szituáció, élethelyzet adódik, amiből az ember egyedül egyáltalán nem vagy csak nagyon nehezen találja a kiutat. A döntési helyzetek súlya alatt megroppanunk, összeomlunk. 
Ennek a foglalkozásnak a konzekvenciája mint a legősibb kezelési módszer: az együttműködés és az i’teni érdekképviselet. Az i’teni szeretet. 
Mindenki több köntösbe is bújt, hiszen elszenvedett és boldogságos életünk komplex. 

Köszönjük Tamás, várjuk a folytatást. 

Üzenetet ide kattintva tudsz küldeni nekem, Haim-nak (írásban, vagy szóban, hangüzenetként).