Hiányzó Alef, sötétség

Hitler a Tórában? Bo hetiszakasz

Pénteken este a Kidus után beszélt a rabbi a hetiszakaszról. Mennyi a Bo (בא) számértéke? 3. Könnyű megjegyezni, hiszen 3 csapás van benne. És mosolyogva hozzátette: B. O. = Báruch Oberlander, mint azt az iskolában minden gyerek tudta.

Ma (megint) mondott egy érdekes dolgot a hevruta (tanuló) társam Amerikából. Az utolsó 3 csapás: sáskák, sötétség és az elsőszülöttek halála. A sötétség 3 nap és utána még 3 nagyon sűrű, tapintható sötét, a sötétnél is mélyebb sötét. Ezt írja a 2Mózes x:21

כא וַיֹּ֨אמֶר יְהֹוָ֜ה אֶל־משֶׁ֗ה נְטֵ֤ה יָֽדְךָ֙ עַל־הַשָּׁמַ֔יִם וִ֥יהִי ח֖שֶׁךְ עַל־אֶ֣רֶץ מִצְרָ֑יִם וְיָמֵ֖שׁ חֽשֶׁךְ:

És mondta az Örökkévaló Mózesnek: Nyújtsd ki kezedet az ég felé; hogy legyen sötétség Egyiptom országa fölött, hogy tapinthassák a sötétséget. 

The Lord said to Moses, “Stretch forth your hand toward the heavens, and there will be darkness over the land of Egypt, and the darkness will become darker.”

Az utolsó előtti szó: (וימש) váv, jud, mem, sin, “vöjamés“. Helyesen lenne benne közepén egy alef. Mivel azt nem ejtjük, kihagyva is értelmes a szó. Már ez is érdekes, végtelen sötét, aminek a közepéről hiányzik az ALEF, ami Isten egyik “jele”.

Ha mindegyik betűből visszalépünk egyet, azaz az előző betűt vesszük: héj, tet, lamed, rés (הטלר), azaz htlr = Hitler. Az Isten nélküli legmélyebb sötétség, a zsidóság jelentős részének kiírtása, halála. Az a sötét, amikor hiányzik az Alef, amikor nem tudjuk, nem értjük, hol volt az Isten…

Tudjuk, hogy Egyiptomban a lehetséges -50 szint közül a -49 voltunk. Még egy mínusz és vége! Ezért nagyon itt volt már az ideje, hogy kerüljünk ki onnan. Talán Hitler már a -50 volt?

A végtelen, tapintható sötétség Alef (Isten) nélkül ==> Hitler

Arthur C. Clarke könyve és a belőle készült kult film (amit Stanley Kubrick rendezett) jutott eszembe. 2001 űrodüsszeia. Itt az egyik főszereplő egy beszélő számítógép, a neve HAL. Leginkább a “szemét” (tényleg szemét! – aki látta, tudja miről beszélek), egy nagy lencsét látunk belőle. Lehetséges, hogy szándékos utalás ez a név? Ha (mint fent láttuk) minden betű helyett az azt megelőzőt vesszük, akkor IBM az eredmény. Persze, ennek semmi köze a Bo hetiszakaszhoz, csak eszembe jutott…