Gelber mohel rabbi és Oberlander rabbi

Mohel, körülmetélés

Kezdjük egy viccel, amit már mint Haim találtam ki: Egy olyasféle férfi, mint mondjuk én, elmegy egy mohelhez és zavartan mondja: “Izé, én egy olyan tudjamit szeretnék… érti?” Mire a mohel kedvesen, megértően mosolyogva mondja: “Vágom!”

A mohél az a szakképzett személy, aki a zsidóknál a körülmetélést (brit mila – ahol a brit, vagy brisz a szövetséget, míg a mila a körülmetélést jelenti) végzi. Ezt a műveletet az újszülött kisfiúknál mindig pontosan a 8. napon végzik, még akkor is, ha szombatra esik. (Kivétel, ha egészségügyi okok miatt később lehet csak megtenni.) Vannak, akik csak sokkal később, felnőtt, sőt, akár idős korban végeztetik el ezt a beavatkozást, amivel belépnek Ábrahám szövetségébe. Magyarországon sokan vannak, akik csak későn találkoznak azzal, hogy ők zsidók… Ezért egy felnőttekre specializálódott szakember már sokszor járt itt…

2018 december. Már végeztek, amikor megérkeztem, hogy készítsek pár fotót és gratulálhassak! Mindez meg is történt.
A mohel kedvesen karon fogott, és -csak úgy lazán, lassan- elindult a “műtő” felé, mondván, hogy milyen nagyszerű, hogy éppen most jöttem, csináljuk meg nekem is, azon nyomban.
Egy ügyes mozdulattal kiléptem a vezetett sétából…
Uff! Most megúsztam! – gondoltam magamban…

Mit szólna egy kis beszélgetéshez? – kérdeztem. – Mondjuk a kamera előtt…
Így született a videó. Vállalta, amit én javasoltam.

Igaz, egy évvel később én is vállaltam, amit ő ajánlott… (Ilyenkor kapja a “gyerek” a zsidó nevét. Én Haim lettem. Jó üzlet, egy kis bőrért egy életet kaptam!)

Tehát, íme az interview az Izraelből érkezett Slomó Gelber mohel rabbival. Tolmácsunk Oberlander Báruch Chabad Lubavicsi rabbi.

Köszönet mindkettőjüknek!

Érdekesség, hogy Köves Slomó rabbi is nála végzett és lett szakképzett mohel, aki -tudtommal – az egyetlen, aki itthon ilyen beavatkozást végez.

Gelber mohel járja a világot. Szinte mindenhol és bárhol megfordult már, ahol felnőtt férfi döntött úgy, hogy belép a szövetségbe. Aki túl van már rajta (és, persze elmúlt 13 éves) teljes jogú zsidó férfi, már a Tórához is fel lehet hívni. Ez történt velem is, pár nappal azután, hogy 8 napos voltam, máris 13 éves lettem, és felhívtak a Tórához.

A beavatkozás előtt egy barátom ijesztgetett: amikor nekem volt meg a brisz, legalább egy évig nem tudtam járni és egy szót se bírtam szólni…