reggeli Talmud-tanulás, Vasvári, Oberlander Báruch

Talmud-tanulás naponta

Dáf hájomi, Napi Talmud tanulás.

Ketten beszélgetnek egy luxushajó teraszán.
Azt mondja az egyik: az én őseimet vissza tudjuk követni egészen Nagy Sándorig!
Mire a másik: nekünk sajnos minden iratunk elveszett az Özönvízkor.

(Tanultam a rabbiktól, hogy érdemes egy viccel kezdeni… Köszönöm!)

Mi is ez? Van a Tóra, ami Mózes öt könyve, a Tekercs, amit a zsinagógában olvasunk hetente háromszor (és ünnepnapokon). Ez az alap, ez az úgynevezett írott tan. Voltak hozzá szóbeli magyarázatok, hogy érteni, értelmezni lehessen a Tóra szövegét. Amíg a nép a Szent Földön, Izraelben élt, jól tovább lehetett adni ezt a tudást is. Aztán jött a diaspora, amikor a zsidók szétszóródtak a világban. Itt már nem lehetett a szóbeli tudást továbbadni. Ekkor leírták. A Talmud egy ilyen utólag leírt szó, szájhagyomány-gyűjtemény.

A vilnai Talmud (amit ma is használunk) 2711 kétoldalas lapot tartalmaz. Ez kb 7 év és 5 hónap alatt tanulható végig “egy lap per nap” tempóban.

Nekem ez egy fantasztikus vállalkozásnak tűnik! Több, mint 7 éves elköteleződés… Minden nap egy óra tanulás, minden nap egy teljes oldal a Talmudból.

Persze, gondoltam rá, hogy én is megyek. Lebeszéltem magam! Messze van, korán van, minden nap van! És végtelenül hosszú ideig tart! Kicsi vagyok én ehhez. És túl lusta is, talán.

Nagyon tisztelem azokat, akik járnak! Csodálom őket. És azokat is, akik tartják. Mindenhol, az egész világban!

Itthon, úgy tudom, legalább három csoport is fut.

Oberlander Báruch és kis csapata nemrég fejezett be egy ilyen ciklust. Héberül. És kezdtek el egy újabbat! Korán reggel, a Vasvári utcai zsinagógában. Reggel 7-től 8-ig.

Talmud-tanulas-Baruch-Vasvri
reggeli Talmud-tanulás, Vasvári, Oberlander Báruch

Köves Slomó magyarul tartja Óbudán, minden hétköznap reggel (azaz szombaton és zsidó ünnepeken nem). 2020 január 5-én indult ez a hosszútávú, maratoni tanulás. Mennyire reggel? Fél 8-tól fél 9-ig. Télen ez nagyon korai! Vastag sötét. Persze, nyáron már réges régen világos van olyankor…

Fények az Óbudai zsinagógában
Fények az Óbudai zsinagógában

Van egy harmadik, amit Báruch rabbi tart kedd délután magyarul. Ez egy lazább kör. Annyit tanulnak, amennyi belefér az időbe. Azaz, egy oldalt több alkalommal fejeznek be. Ezen párszor én is voltam és nagyon érdekes az egésznek a gondolatmenete. Úgy beszélgettek, vitatkoztak ezek a bölcsek, mint ma a Facebook-on! Mindenki hozzászólt és ezt jól lehet követni (mármint, ha van vezető, aki tudja, hogyan). És úgy használtak rövidítéseket, mozaikszavakat, mint manapság pl. LOL, Gyik, OMG.

Slomó rabbi előadásait nyomon lehet követni akár online is, vagy utólag is meg lehet hallgatni. Itt vannak az eddigi anyagok:

Itt kezdődik az ELSŐ, bevezető előadás…

És itt van az aktuális, a legutóbbi alkalom…

Úgy látom, mindig három lehetőséget kínál az archívum: meg lehet nézni a videót, le lehet játszani az oldalon a hangfelvételt, vagy le lehet tölteni a hang file-t. Én ezt a harmadikat szeretem. Letöltöm és akkor könnyen tudom vinni magammal, szólhat internet nélkül is.

Hanganyag letöltése
így lehet letölteni a hanganyagot

Tulajdonképpen bárki tanulhat, nem kell vallásosnak lennie és héberül sem kell tudni. Később is be lehet kapcsolódni, leginkább, amikor egy új traktátus indul. Ha a következő ciklust szeretném megvárni, az 2027. június 8-án indul az egész világon. Addigra 72 éves lennék! Tehát, ha tanulni akarom, akkor minél hamarabb el kéne kezdeni!

Rá kellett jönnöm (miközben ezt írom), hogy a csodálat mellett kicsit irigylem is azokat, akik járnak! Elkezdtem hallgatni a felvételeket… Hmmm… Érdekes az egész! Akkor is, amikor nem értek valamit. Eddig azt tanultam magamról, magamnak, hogy egy adott helyzetnek sok igazsága lehet, attól függően, hogy ki hogyan látja. Azaz, ami nekem egyértelmű, az másnak nem az és fordítva, ami neked világos, az nekem lehet teljesen érthetetlen!

A babilóniai Talmud kiadás első oldala. Igencsak komplikált. 15 évszázad vitáit, gondolatait tartalmazza. Sok-sok minden van egy lapon! Misna, gemara, fontos magyarázatok: Rási és még páran és kereszt-referenciák.

Ezt a Haiku-t írtam:
Tél ellen tavasz
Zsidóságom friss bimbó
Elfagy vagy nyílik

(Ez egy újabb, átírt változat, köszönet jó Nátánnak)