Minján számlálás zsoltárral

Tilos embereket számolni!

Miért állunk meg és mire várunk a zsinagógában?

Már sokszor láttam, hogy amikor elérkezünk az imánál a Káddis-hoz (Jitgádál v-Jitkadas vagy, ahogy hallani szoktam Jiszgádál vöJiszkadás) mindenki körbenéz, a rabbi mormol valamit, miközben mindenkire egymás után rámutat és aztán vagy várunk, vagy kezdődik a Káddis, vagy kihagyjuk és úgy megyünk tovább.
Sokáig nem tudtam, mi történik.
Aztán megtanultam, vannak imák (pl. a Káddis), amikhez minján kell, azaz minimum 10 felnőtt (bár micva utáni), zsidó férfi (akkor is beleszámít, ha nincs körülmetélve, azaz nem kapott még zsidó nevet). Ezt számolják (számoljuk) meg.
Na jó, de valami héber szöveget hallok, nem számokat!
Erre is fény derült. Nem szabad embereket számokkal számolni. Ilyen egyszerű a dolog.

Miért nem szabad embereket számolni?

Az egyiptomi kivonulás után Mózes feladata volt megszámolni a népet. Hogyan? Mindenki adott fél sekkelt és a pénzérméket számolták össze. Ügyes!
Aztán Saul király a katonákat számolta. Itt nem pénzt, hanem kecskét adott minden férfi. Itt sem az embereket, hanem helyettük valami mást számoltak.
Dávid király azonban a zsidókat számolta meg “Beer Sevától Dan városáig”. Ezt egy végzetes járvány követte, ami sok zsidó halálát okozta!

Hoseás 2:1: “És lészen Izraél fiainak száma mint a tenger fövenye, mely meg nem mérhető­ és meg nem számlálható; és lészen, ahelyett, hogy azt mondanák nekik: nem vagytok népem, majd azt mondják nekik : élő Istennek fiai.

Szóval, nem számolunk embereket!

Jól jön egy tízszavas zsoltári vers!

Kicsit olyan, mint egy gyerek mondóka, kiszámoló. Eszembe jut: “Eccpecckimehetsz…”, “Apa-cuka funda-lukaFunda-kávé kaman-duka“, “An-tan-té-nusz, szó-raka té-nusz“, “Ekete-pekete cukota pé, Ábel bábel, dominé.

28:9 zsoltár

הוֹשִׁ֤יעָה ׀ אֶת־עַמֶּ֗ךָ וּבָרֵ֥ךְ אֶת־נַחֲלָתֶ֑ךָ וּֽרְעֵ֥ם וְ֝נַשְּׂאֵ֗ם עַד־הָעוֹלָֽם׃

modern héber kiejtés
askenázi kifejtése

Oberlander Báruch rabbi hangja

Save Your people and bless Your inheritance, and tend them and elevate them forever.

Segítsd meg népedet és áldd meg birtokodat, legeltesd és vidd őket örökké!

(Magyarul 12 szó. Ha a két “és”-t kihagyjuk, akkor pontosan 10 szó marad: Segítsd meg népedet, áldd meg birtokodat, legeltesd, vidd őket örökké!)

Tehát, ez a trükk! Így nézzük meg, hogy van-e minján. Ha a zsoltár végére érünk, akkor elegen vagyunk, jöhet a Káddis!