Ima az udvaron, gangon

Udvari(as) mincha koronavírus idején, rabbi: Oberlander Báruch

A nők és férfiak közös eredménye! Moshe Ber küldte és Naomi megosztott egy videót. Erről Sharon Porath (közösségünk orvosa) kapcsolt, Batsheva továbbadta az ötletet, hogy legyen “udvarias” ima -az udvaron- a járvány ideje alatt. És tessék! Báruch (Chabad) rabbi szervezte, vezette és már is volt minján az imához a gangon! Nagy élmény volt! Remélem, még sok hasonló lesz! És így hamar elmúlik a járvány!

Az ima megy tovább!

Itt az “eredeti” videó. Valahol Amerikában így imádkozik egy egész utca…

A mai udvari(as) ima után Báruch rabbi új döntést hozott. Ezt írta a Vasvári WhatsApp csoportban (2020 március 17., 23:02):

A mai udvari(as) ima után Báruch rabbi új döntést hozott.

Ezt írta a Vasvári WhatsApp csoportban (2020 március 17., 23:02):

Kedves Barátaim!
Mindenki tudja, hogy a korona vírus ellen csak egy dolgot lehet tenni: elkülöníteni a fertőzötteket, hogy ne adják tovább a betegséget. Úgy lehet megállítani a fertőzés terjedését, ha nem megyünk emberek közé.
Sajnos New York-ból nyugtalanító hírek érkeznek arról, hogy a vírus nagy tempóban terjed a zsidó közösségen belül.
Lézer fiam pénteken érkezett Budapestre az Egyesült Államokból és sajnos vasárnap belázasodott. Lakásunk egy elszigetelt részében különítettük el, és azóta mi magunk is karanténba vonultunk.
Emiatt a rendkívüli helyzet miatt úgy döntöttem, hogy a Vasvári zsinagóga átmenetileg bezárja kapuit. Ezen kívül a Károly körúti Keren Or zsinagóga szintén zárva lesz.
Mindazokat, akik Lézer fiammal találkoztak a zsinagógában vagy bárhol másutt, arra kérem, vonuljon két hetes önkéntes karanténba a környezete védelmében.
Az elkülönülés mellett valójában van még egy eszközünk a korona vírus ellen: fohászkodni a Jóistenhez. Természetesen ezt meg kell tennünk ezután is, amikor a zsinagóga zárva lesz.
„Biztonságos minjent” lehet szervezni nyitott helyeken pl. nagy udvarokban, tíz ember jelenlétében, minden két ember között megtartva a két méteres távolságot, ahogy az a csatolt képen is látszik, melyen Mincha és Mááriv imát mondunk minjenben, de biztonságos távolságból
Az idősebb korosztálynak, valamint a betegeknek és legyengült immunrendszerűeknek javasoljuk, hogy mindenképpen maradjanak otthon.
Mindenkinek sok-sok egészséget kívánva:
Oberlander Baruch

 „Biztonságos minjen” nyitott helyen (nagy udvarban), tíz ember két méteres távolságokban (tizedik Tamas-Haim, a fotós, a második emeleten)
„Biztonságos minjen” nyitott helyen (nagy udvarban), tíz ember két méteres távolságokban (tizedik Tamas-Haim, a fotós, a második emeleten)

Komoly lépés. Kavarognak bennem az érzések. És a gondolatok. Erőt kérek ahhoz, hogy azzal tudjak harmóniában lenni, ami van. Jelen szeretnék lenni a mostban. Shalom ! Belső béke!

1 thought on “Udvari(as) mincha koronavírus idején, rabbi: Oberlander Báruch

Comments are closed.