Klasszikus zene zsidó témájú szöveggel – Schubert: Pisztráng (A csermely halkan zúgott…)

Ma, azaz 2022. április 12-én (11 niszán 5782) ünnepeljük A Rebbe születésének 120. évfordulóját.

Az Ő emlékének ajánlom / ajánljuk ezt a videót.

Közismert dallam, fülbemászó klasszikus zene: a Pisztráng. Talán úgy még ismertebb, hogy “A csermely halkan zúgott, hol útja völgyre nyílt…“. Zeneszerző: Franz Schubert.

Ha a YouTube-on bekapcsolod a feliratot, akkor nyomon tudod követni az énekelt szöveget.

Már régen elkezdtem átírni zsidó szövegre a dallamot és gondban voltam, hogy honnan szerzek jó zenei kíséretet hozzá az ének alá. A Budapesti Vonósok (akik adtak egy koncertet a pápai zsinagógában is) márciusban megjelentettek a YouTube-on 22 klasszikus zenét karaokee változatban (A teljes kottafüzetet ITT lehet letölteni.). Erre a zenére énekelte rá Handó István operaénekes magyarul a dalt.

Hiánypótló lehet ez a műfaj, rajzos, zenés, zsidó témájú videó gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Találtam egy nagyszerű brazil grafikust, aki kicsiknek is élvezhető formában és ugyanakkor nagyoknak is izgalmasan megrajzolta a dal tartalmát. Ha ismerős lenne egy-egy arc, az nem véletlen…

Schubert-ről kevesen tudják, hogy talán az egyetlen volt, aki a XX. század előtt héber szövegre írt zenét a zsidó liturgiából (pl. 92. zsoltár). (lsd https://forward.com/culture/213175/how-franz-schubert-found-himself-in-shul).

A zsidó átirat szövegét úgy írtam meg, hogy először Isten szól Mózeshez és adja a Tanokat (benne 613 micvát), amit Mózes tovább ad a népnek (Tóra). És mi, zsidók, igyekszünk megtartani a parancsokat és imádkozunk, énekelünk, aminek a hangja felszáll Istenhez. Tehát ez egy körforgás, egy háromszög: haSem-től indul, Mózesen keresztül a zsidókhoz és onnan visszaszáll a Teremtőhöz.

És Isten hangja súgott, és Mózes mindent írt.
Ez negyven napig tartott, úgy írt ő, ahogy bírt.
Sok micva fénye látszott, mit éppen megkapott.
Volt hatszáz tíz és három és fényük csillogott.
Volt hatszáz tíz és három és fényük csillogott.

A micvákat megtartjuk, így éljük életünk.
És figyeljünk egymásra és kóserül együnk!
És szombatunkat várjuk, a legszebb ünnepünk.
És imáink felszállnak, hát énekelj velünk!
Az imáink felszállnak, hát énekelj velünk!

Hamarosan elérhető lesz az angol változat is Domján Gábor hangjával.

Az első zenés videónk, az azóta már népszerű és közismert “Már minálunk, haver“. Ez az új videó a – Nógrádi Eli által kitalált – zenés sorozat második darabja.

Felnőtteknek és gyerekeknek, zsidóknak és mindenki másnak egyaránt vidámságot, örömet és jó szórakozást kívánok magam és a csapat nevében. Shalom!