Shabbat ebéd

Szombati (ünnepi) ebédre vagyok hivatalos

Amikor először hívtak meg egy Chábád rabbihoz szombati családi ebédre, igencsak zavarban voltam. Mit szabad, mit tilos, mit kell, mit illik? Leírok pár dolgot, hátha hasznos neked is. FONTOS: ha meg vagy hívva, igazold vissza, hogy mész! Így számítanak rád és várnak téged.

Miért hívtak meg?

Családi Kidus

Örülsz a meghívásnak s izgatott vagy, de miért hívtak meg? – kérdezed önmagadtól. Miért pont engem? Azért, mert azt gondolják, hogy tanulni szeretnél, hogy tapasztalatlan vagy ezen a téren, keveset tudsz a zsidóságról. Nyugi, nem te vagy az első, akit meghívtak! Tudják, hogy nem tudod, éppen ezért mutatják meg, hogy ők hogyan élnek. Ezt az eseményt nem a te tiszteletedre rendezik, hanem ez az életük része, ez a Sábát (vagy más zsidó ünnep) tisztelete, megszentelése. Ha nincs ott senki idegen, körülbelül ugyanúgy néz ki a sábáti (vagy más zsidó ünnepi) ebéd vagy vacsora náluk.

Egészen biztos vagyok abban, hogy azt szeretnék, hogy jól érezd magad örömed leljed abban, ahogy a zsidó élet zajlik és tanulhass élőben, direktben mindarról, amit egyébként csak olvasol vagy hallasz.

Az ünnepekre vendéget hívni mitzva és öröm. A felnőttek és a gyerekek is érdeklődve vannak veled, nyitottak, szeretnék tudni, hogy ki vagy, mi foglalkoztat, milyen gondolataid, kérdéseid vannak. Bátran legyél jelen TE magad és figyelj és tanulj és kérdezz és mesélj.

Hogy öltözzek fel?

Öltözködés

Úgy öltözz fel, ahogy kényelmes. A szombat ünnep, ha lehet, öltözz kicsit ünnepélyesen, úgy, mint bármikor máskor, ha zsinagógába mennél. Hölgyeknek ajánlott a hosszú szoknya, a vállakat, karokat fedő felsőrész. Szokás, hogy a férjezett zsidó nők a hajukat eltakarják sapkával, kalappal, kendővel, parókával – annyit tegyél ebből, amennyiben jól érzed magad. A férfiak lehetőleg hosszú nadrágban, fedett felső testtel öltöznek. A kipa, sapka, vagy kalap, vagy bármi más fejfedő használata elengedhetetlenül fontos. Ha nincs neked, a házigazda egész biztosan tud adni.

Mit vigyek ajándékba?

Megszoktam, ha új helyre megyek vendégségbe, valami kis apróságot viszek magammal ajándékba. Mit vigyek? Természetesen kóser dolgot, gondolom magamban. Talán kóser bort vagy whiskyt a házigazdának? Esetleg virágot a ház asszonyának? Valamilyen kóser süteményt, csokoládét főleg a gyerekeknek? A helyes válasz: semmit. Hogy miért? Szombaton tiltva van a munkavégzés (meláchá). Vinni valamit az utcán (szombaton tiltott tevékenységnek) munkavégzésnek számít. Sőt! Nemcsak, hogy ajándékot nem vihetek, hanem – ha egy mód van rá – semmi egyebet se vigyek magammal, például lehetőleg hagyjam otthon a hátizsákomat, az esernyőt, a telefonomat, minden pénzt.

Hogy jutok be a házba?

Hát ez meg micsoda kérdés? Amikor odaérkezek, felcsengetek a kaputelefonon, megmondom, hogy ki vagyok, beengednek, felmegyek a lifttel és ennyi. Ez nem ilyen egyszerű! Az elektromosság használata munkavégzésnek minősül, éppen ezért szombaton tiltva van. Azaz, nem csöngethetek be a kapunál, ők nem nyithatják ki a kaput felülről és nem mehetek lifttel. Mi a megoldás? Ideálisan elmegyek imára (legalább a végére) és együtt megyek velük a zsinagógából hozzájuk. Másik lehetséges megoldás, hogy a házuk előtt várom, hogy megérkezzenek és közösen jutunk be a házba, megyünk fel a lépcsőn és a házigazda kívülről nyit majd ajtót. Mit tegyek, ha elkéstem? Várok az utcán, hogy egy lakó arra járjon és kinyissa a kaput. Vagy egyszerűen csak várok, hogy majd kinéznek az ablakon és meglátnak és valaki lejön, hogy beengedjen. Mivel tudják, hogy jössz, várnak rád és számítanak rád és ezért gyakran ki fognak nézni, hogy be tudjanak engedni.

Kézfogás, ölelés, puszi, simogatás

Természetes dolog, hogy puszit adunk egymásnak, amikor megérkezem, vagy kezetfogunk, megsimogatjuk a gyerekek fejét, ilyesmi… Óvatosan! Kerüljük a férfiak és a nők közötti fizikai érintést. Uraim! Egy kislány is hölgy! Hölgyeim! Egy kisfiú is férfi! Tehát, a férfiak kezet foghatnak férfiakkal és fiú gyerekekkel (én szeretem a pacsit, ha a hangulat megengedi – főleg az ifjú férfiakkal). A nők megpuszilhatják a lányokat, kezetfoghatnak a nőkkel. Aranyszabály: az ellentétes nemű személyhez nem érünk hozzá! Kivétel lehet egy csecsemő, akit – a szülők engedélyével – meg szabad ölelni, simogatni, puszilni, esetleg kézbe, ölbe is lehet venni.

Hogy viselkedjek, amikor ott vagyok?

Érkezéskor és távozáskor sabbat salom vagy gut sábesz mondatokkal szoktunk köszöni. Más, szokásos köszöntés (jó napot, viszont látásra) is rendben van. Kérdezz bátran! Mindent, ami egyébként természetesnek tűnik neked, kérdezd meg! Figyelj! Nézd meg, figyeld meg, hogy mások mit csinálnak, hogy vannak jelen.

Fontos, hogy Shabbatkor (és más zsidó ünnepen) nem gyújtunk tüzet, éppen ezért dohányozni sem megengedett. (Persze, ideálisan nincs nálad semmi, tehát se cigi, se gyufa.)

Szívesen segítenék az asztal körül, mit tehetek? Beszéld meg a ház asszonyával. Mielőtt bármit tennél, kérdezd meg, hogy mit szól hozzá. Hogy melyik tányért, evőeszközt hova szabad, ezt ők tudják.

Szeretnék pár fényképet, videót készíteni

Állati fényképész

Megszoktam, hogy baráti társaságban készítek pár fényképet, mindenkinek örömet okoz utána. Ne tedd! A fénykép, videó, hangfelvétel készítése munkavégzésnek (szombaton tiltott tevékenység, meláchá) számít! És, ugyebár, nincs is nálad ideálisan semmi, tehát a fényképezőgép és a telefon is (lehetőleg) otthon maradt.

Mi történik, ha valamit rosszul csinálok?

Már előre félek, hogy összedől a világ, ha valamit hibázok! Nyugi! Ezek a családok hozzá vannak szokva ahhoz, hogy a vendégek nem ismerik a törvényeket, szokásokat, parancsokat, tilalmakat. Máskor is szoktak meghívni tapasztalatlan, a zsidóságban járatlan embereket magukhoz. Ha valami helytelen, fognak szólni. Szeretettel és elfogadással lesznek veled. Nagyszerű lehetőség arra, hogy gyakorlatban megtanuld, mit hogyan.

Meddig maradjak?

Elköszönés

Mikor köszönjek el? Meddig illik maradni? Az ebéd az asztali áldással, a bencsolással ér véget. Ezt mindenképpen illik megvárni. Ezután tulajdonképpen bármikor már el lehet menni. Ha jól érzed magad és a család is marasztal, bátran maradj még egy ideig. Érdemes figyelni arra, hogy milyen a hangulat, mit mond a házigazda, a gyerekek és te hogy érzed magad. Azt gondolom, hogy valahogy majd megérzed, mikor van itt az idő távozni.

Érezd jól magad!

Mindezek a szabályok körülbelül olyanok, mint amikor tanultam sakkozni. Eleinte szokatlanok, hiszen ki tud ilyen bonyolult rendszerben örömmel játszani? Aztán megtanulom a szabályokat, teljesen (na, jó! többé-kevésbé) hozzászokom és utána valóban jókedvű játék, vidám együttlét az egész. A Shabbat ünnep. A külső, látható, “formális” dolgokon túl, az igazi cél: megélni, ünnepelni, megszentelni ezt a napot. Ennek része az étkezés, és ennek válsz te is részévé.

Kívánom, hogy te is tanulj sokat, érezd jól magad és szokj hozzá a Shabbat varázslatos ünnepéhez! Gut sábesz, Shabbat shalom!

Shabbat shalom! Sábát sálom!

1 thought on “Szombati (ünnepi) ebédre vagyok hivatalos

Comments are closed.