Ne felejts! Nefelejcs...

Zahor, Amalék, Ne felejts!

Különleges szombat volt most (2021. február 13.), egymás után 3 Tóra tekercset vettünk elő, háromból olvastunk. A normál hetiszakasz (Mispátim), újhold (Ros Hodes, adár hónap eleje) és a fél sékel parancsa.

És most megint rendkívüli szombat lesz! Záhor (Ne felejts! Emlékezz!) szakaszt is olvassuk (5Mózes, Deuteronomium 25:17-19), ami Amalékról szól. Ezt a három mondatot, verset a Deuteronomium könyvből mindenkinek hallania kell, férfiaknak és nőknek egyaránt. A Záhor az aktuális hetiszakasz (Trumá) után kerül felolvasásra.
A Vasváriban idén (2021) az volt a terv, hogy két minján, azaz két Tóraolvasás lesz egymás után. Az egyiken a család férfi tagja lesz jelen, utána az apák hazamennek leváltani az asszonyokat, hogy ők is el tudjanak menni a zsinagógába, meghallgatni ezt a részt.
Mi kellene ahhoz, hogy legyen másodszor Tóraolvasás? Kell újra legalább 10 felnőtt (13 éves korát betöltött) zsidó férfi, akik között legalább hat új “arc”, aki még nem hallotta aznap a felolvasást. Mostanra kiderült, hogy egy minján lesz, amiben olvassuk a Trúma hetiszakaszt és utána a Zahor-t.

A harmadik, az utolsó versben van egy szó, aminek kétféle kiejtése van, ezért ezt a részt egymás után kétszer kántálják el. Ez a szó a zÉher vagy zEher (emlék).

Számomra ez egy különleges dolog, hogy van egy szó, aminek bizonytalan az olvasása. Vajon hány ilyen van a Tórában? És akkor is kétszer olvassák ezt a verset, amikor ott tartunk a Tórában (Ki Thécé)?

Három dolog jut eszembe (vajon van több is?), amit mindenképpen személyesen hallania kell mindenkinek:

  • Sofár fújása Ros Hásáná alkalmával
  • Megila (Eszter könyve) Purimkor
  • Zahor ==> Amalék

Miért ennyire fontos Amalék, hogy ilyen komoly helye van a zsidóságban?

Két utasítás áll egymás után: “töröld ki Amalék emlékét az ég alól.” és “Ne felejts!”
Mit jelent ez? Olyan, mintha egymásnak ellentmondana a kettő!

Nekem a “Ne felejts!” nem Amálékról szól, hanem haSém-ről! Én úgy értem, hogy “Engem” ne felejts! – mondja haSém.
Arra emlékezz, hogy veszélyből hogyan szabadulhatsz meg. Azt hiszed, hogy azzal, hogy ügyes, erős, bátor, gyors, stb vagy? Nem! HaSém segítségével győzhetsz csak.

Lehet egy másik, “továbbfejlesztett” értelmezés is. Emlékezz arra, hogy mi történt és bocsáss meg a szívedben!

Mi történik akkor, amikor Amalék támad? Minden esélye megvan, hogy győzzön! Bágyadt, gyenge a nép, Amalék csapata friss és erős.
A csata alatt, amikor Mózes leengedi kezét (benne a botját), vesztésre áll Josua ben Nun csapata. Amikor felemeli kezében a botot, nyerésre áll a zsidóság.
Nehéz a kezét fent tartania! Emberek segítenek neki, ám ők is elfáradnak és követ tesznek a karja alá.
Nekem a kőről a kőtáblák jutnak eszembe. A kő Istent jelenti nekem itt. Az Ő segítségére van szükség már ahhoz is, hogy a botot fent tudják tartani, pláne ahhoz, hogy a csatát meg tudják nyerni!

A felfelé emelt bot Istenhez való csatlakozást, hűséget, a parancsok betartását jelenti, szerintem.
A lefelé eresztett bot pedig elfordulás Istentől, a por, a fizikai világ, az állati lélek jele. Erről szól, hogy a földre dobott bot kígyóvá válik (csoda a Fáraó előtt), míg a felemelt bot csodákat hoz (pl. kettéválik a tenger).

Amalék a leggyengébb ponton támad. Ismerős dolog. Ezt mondja Isten a kígyónak (1 Mózes 3:15) “És gyűlölséget vetek közéd és az asszony közé, a te magzatod és az ő magzata közé; ő fejen sebez meg téged és te megsebzed őt a sarkon.”
Az ember sarka a legkevésbé védett, gyenge része!

A görög mitológia jut eszembe. Akhilleusz a tenger istennőjének (Thetisz) és egy halandó király (Péleusz) fia. Az istennő-anya megmerítette az alvilági Sztüx folyóban, hogy sebezhetetlen legyen. A fiú sarka, ahol anyja tartotta, száraz maradt, vagyis sebezhető. Egy nyílvessző találta el a hős sebezhető sarkát és meghalt.

Mivel Isten azzal bünteti az asszonyt, hogy a kígyó a sarkát fogja keresni, azaz a gyenge pontját, Amalék is ott támad, ahol a leggyengébb a nép.

Ne felejts! – mondja a Tóra a Zahor végén.

Ne felejts imádkozni! Tegyél meg mindent, amit tudsz, ám a győzelem Istent dicséri.
Emlékezz, hogy Amalék is és a kígyó is, a Fáraó is és Hitler is, Isten teremtménye. Kísértés, támadás a gyenge pontodon ér téged. Légy erős, és bízzál és imádkozz. Tartsd a botot felfelé, kapcsolódj Istenhez.

Nekem, tehát, Amalék is egy isteni teremtmény (mi más lenne?), feladata van (mint a kígyónak, a Fáraónak és Hitlernek is). Feladata van akkor is, ha nem érthető, hogy miért történnek ezek a “rossz” dolgok, amikor minden, ami Istentől jön, az jó! (És honnan máshonnan jönne bármi is?)
Fontos, hogy a szívemben béke legyen Amalék felé is.
Nem harag, nem gyűlölet! A harag, a gyűlölet azt mondja: Isten rosszat tett! És ez olyan, mint a lefelé tartott bot, sebezhetővé tesz, eltávolít Istentől.
Bizalom és elfogadás! Bízni abban, hogy amit Isten teremtett, az helyénvaló, akkor is, ha úgy néz ki, hogy rossz, hogy ellenség.
Elfogadni azt, hogy a végső védelem, döntés haSém kezében van akkor is, ha én mindent megteszek.
Tehát: Ne felejtsek bízni és elfogadni, ne felejtsem el Istent és tartsam be a törvényeket!

Nekem erről szól a Zahor, amit mindenkinek nagyon figyelmesen kell hallgatnia most szombaton.

A Zahor szövege (5Mózes, Deuteronomium 25:17-19)

Héberül

יז זָכ֕וֹר אֵ֛ת אֲשֶׁר־עָשָׂ֥ה לְךָ֖ עֲמָלֵ֑ק בַּדֶּ֖רֶךְ בְּצֵֽאתְכֶ֥ם מִמִּצְרָֽיִם:
יח אֲשֶׁ֨ר קָֽרְךָ֜ בַּדֶּ֗רֶךְ וַיְזַנֵּ֤ב בְּךָ֙ כָּל־הַנֶּֽחֱשָׁלִ֣ים אַֽחֲרֶ֔יךָ וְאַתָּ֖ה עָיֵ֣ף וְיָגֵ֑עַ וְלֹ֥א יָרֵ֖א אֱלֹהִֽים:
יט וְהָיָ֡ה בְּהָנִ֣יחַ יְהֹוָ֣ה אֱלֹהֶ֣יךָ | לְ֠ךָ֠ מִכָּל־אֹ֨יְבֶ֜יךָ מִסָּבִ֗יב בָּאָ֨רֶץ֙ אֲשֶׁ֣ר יְהֹוָה־אֱלֹהֶ֠יךָ נֹתֵ֨ן לְךָ֤ נַֽחֲלָה֙ לְרִשְׁתָּ֔הּ תִּמְחֶה֙ אֶת־זֵ֣כֶר * (זֶ֣כֶר) עֲמָלֵ֔ק מִתַּ֖חַת הַשָּׁמָ֑יִם לֹ֖א תִּשְׁכָּֽח:

Angolul

17 You shall remember what Amalek did to you on the way, when you went out of Egypt,

18 how he happened upon you on the way and cut off all the stragglers at your rear, when you were faint and weary, and he did not fear God.

19 [Therefore,] it will be, when the Lord your God grants you respite from all your enemies around [you] in the land which the Lord, your God, gives to you as an inheritance to possess, that you shall obliterate the remembrance of Amalek from beneath the heavens. You shall not forget!

Bernstein-féle fordítás a zsido.com-ról:

17. Emlékezzél meg arról, amit tett neked Amalék az úton, mikor kivonultatok Egyiptomból:

18. Hogy rádtámadt az úton és megverte az utócsapatodat, mind az elgyöngültetek mögötted; te pedig bágyadt és fáradt voltál, és ő nem félt az Istentől.

19. Azért lesz, midőn nyugalmat szerez neked az Örökkévaló, a te Istened mind az ellenségeidtől körös-körül, az országban, melyet az Örökkévaló, a te Istened ad neked birtokul, hogy elfogadjad, akkor töröld el Amalék emlékét az ég alól, el ne felejtsd!

Hertz Biblia

17. Emlékezzél meg arról, amit Amalék tett veled az úton, midőn kivonultatok Egyiptomból;

18. hogy rád támadt az úton és levágta közüled mindazokat, akik gyengülten elmaradtak mögötted, midőn te bágyadt és fáradt voltál, és ő nem félte Istent.

19. És lészen, hogy midőn nyugalmat szerez néked az Örökkévaló, a te Istened, minden ellenségedtől körkörül az országban, amelyet az Örökkévaló, a te Istened ad neked birtokul, hogy elfoglaljad, töröld ki Amalék emlékét az ég alól. Ne felejts!