Oberlander Báruch és néhai fia, Mendel

Mendelre emlékeztünk

Báruch elmesélte, hogy egyszer, amikor Mendellel, néhai fiával Jérusalemben a falnál imádkoztak a fal felé fordulva,  Mendel megjegyezte, hogy az ima a világ minden pontján a Szentélyek Szentélye felé nézve hangzik el. Ha helyesen akarnak imádkozni, akkor egy kicsit balra fordulva látnának rá a régi szentély helyére. Mikor ezt mesélte, Baruchból sugárzott a szeretet és a végtelen nagy büszkeség, hogy a fia mennyi mindent tudott.

Múlt évben voltam először Mendel sírjánál a temetőben. Akkor is meghatottan álltam ott és a lábamat belepte akkor a hó. Idén sütött a nap. Kicsit elkezdtem együtt imádkozni, aztán fotóztam is.

Múlt évben Batsheva is ott volt, úgy emlékszem. És még más nők is… Idén külön hálás szívvel néztem, hogy ott van Éva, hogy van ott velünk legalább egy nő is. Bizonytalan vagyok a halaikus szokások tekintetében… Azt tudom, hogy nekem megnyugtatóan jól esett egy anya jelenléte.

Idén Batsheva máshol volt. A lányával Amerikában várta a szülést. Egy nappal a sír-látogatás után megszületett az Oberlander család negyedik unokája, Chaya Mushkah, aki szombaton kapta a nevét. Mázel tov!

Chaya Mushkah, negyedik Oberlander unoka
Chaya Mushkah, negyedik Oberlander unoka

1 thought on “Mendelre emlékeztünk

Comments are closed.