A Tfilin újjászületése

Van egy nemzetközi WhatsApp csoport, ahol naponta százával tesznek fel képeket. Mindegyik kép ugyan arról szól: Tfilin. Bár a téma mindig ugyan az, minden fotó mégis más. Személyes. Aznap született selfi-t osztunk meg magunkról Tfilinben. Ebben a csoportban láttam ma ezt a képet. Elmondom, miről szól a szöveg.

1967 júniusában történt egy olyan dolog, ami leginkább talán egy “izgalmas, mesebeli kalandhoz” hasonlított! A zsidó népet ismét komoly veszély fenyegette, úgy tűnt, mintha egy rakás szomszéd próbálná elpusztítani az új, frissen született Izraelt. De ne aggódj, itt jött “történtünk hőse”, a Lubavitch-i Rebbe, Rabbi Menachem M. Schneerson!

Ez a zsidó vezető tele volt önbizalommal és erővel. Lelkesítő beszédeiben azt mondta, hogy ha az emberek elkezdik újra gyakorolni a Tfilin-rakás micváját, Isten csodát tesz népéért és megvédi őket. Miért? Mert a Tfilin és egy igazi “titkos fegyver” a támadások ellen.

Ekkoriban már “kiment a divatból” a Tfilin, senkit nem érdekelt… de most mindenki bekapcsolódott. Az üzletemberek megálltak az utcán és felhajtották az ingujjukat, a diákok és még az izraeli katonák is velük tartottak a világméretű Tfilin-kampányban.

A többi már történelem! Az ellenség gyorsan menekülni kezdett mindössze hat nap csata után. A zsidó büszkeség pedig úgy emelkedett, mint egy rakéta, és elkezdődött egy újabb csoda: a Torát ünneplő zsidóság reneszánsza Izraelben, a Nyugaton, és még Oroszországban is.

Most pedig a világon mindenhol a fiatal zsidók is újra feltekerik a Tfilint. Van, aki egy órán keresztül imádkozik és van, aki csak öt percre veszi fel, amíg elmondja a Smát. Igazából talán csak ennyi már képes megváltoztatni az egész világot.

Van egy magyar Tfilin-rakó WhatsApp csoport is. Csatlakozz és tegyél fel minden nap, amikor Tfilint tekersz egy fotót. Mindenkinek motiváció, meglátod, még neked magadnak is. A csoport címe: napi.tfilin.hu. Találkozzunk (egy-egy fotóval) a WhatsApp csoportban! Talán ezzel mi is tehetünk egy kicsit a békéért