Újabb Tóra avatása

2. Tóraavatás a Vasváriban. Szép, minőségi, kóser!

Újabb Tóra? Márciusban kapott egyet a közösség, a Vasvári zsinagóga – Ronen Bitton és családja jóvoltából. Hatalmas ünnepség volt, utcai felvonulás, tánc, vidámság. Ez még a covid járvány előtt volt…

Később kiderült, hogy az írás nem kóser, sok hibát találtak benne, annyit, hogy nem lehetett javítani. Visszaadták annak, aki készítette és helyette vettek egy igazán kóser, új Tórát!

Ezt avattuk most. Minden másként történt. Maszk volt rajtunk, távol egymástól, hideg szobában, nyitott ablak mellett Köves Slomó fejezte be a Tóra írását, mi egymás után fogtuk a karját. Aki ott volt, “kapott” egy betűt, amit a kóser tinta, hagyományos tollal a kóser bőrre festett kalligrafikus szépséggel.

Egyenként jöttek be az emberek a “kis lakásba”. Én végig ott voltam, a kamerám mögött.

Bensőséges ünnep volt. Slomó kérdezte tőlem, mint mindenkitől, kinek ajánlom ezt a betűt. December 1: Apám (polgári) születésnapja volt, természetesen az ő emlékének “írtam” (és Jakab kérésére helyette is). Milyen betűt írtam az előző Tórában? Nem tudom, nem tudtam figyelni rá, mert váratlanul ért a lehetőség. Most már számítottam rá megkérdeztem: az utolsó, az Israel szóból a r (rés, ר) jutott nekem. (Érdekes, nemrég írtam egy “rés a falon” bejegyzést.)

Fotó a zoom közvetítésből: Tamás-Haim rés betűje, Köves Slomó
(fotó a zoom közvetítésből

Az udvaron énekeltünk, táncoltunk, utána kísértük be a Tórát a helyére,a zsinagógába. Nagy volt a kis csapat öröme!

Itt jönnek a képek vetítés-szerűen egymás után és lehet “lapozni” is, azaz előre-hátra léptetni. Minden fotó jobb alsó részén látható egy azonosító, azzal lehet hivatkozni rá.

Báruch Rabbi aktuális napi tanítása is erről az eseményről szólt. Íme: